A bababoltok tárhelyei

Ha valaki internetes bolt nyitására adja a fejét, akkor annak szüksége lesz tárhelye. Tárhely nélkül nincsen honlap, webshop, blog, de a tárhely levelezés szempontjából is fontos, nem mindegy ugyanis, hogy mekkora tárhely csomagra fizettünk elő. A napi levelezés is az egyik szempont, ami alapján érdemes tárhelyet választani. Ez így elsőre kicsit kacifántos lehet, úgyhogy nézzük meg egy példán keresztül, hogyan is működik ez az egész.

Hogyan állnék neki egy baba webshop elindításának?

Tegyük fel, hogy én baba webshop nyitására adom a fejem. Természetesen nem babákat árulnék a boltomban, hanem mindenféle kiegészítőt és játékot, valamint tápszert, amire csak szüksége lehet egy babának vagy a baba családjának. Miután ez az ötlet felmerült bennem és utána jártam, hogy érdemes-e ilyesmibe vágnom a fejszémet, meg kell csinálni a webshopot, mint honlapot. Ha tényleg rólam van szó, akkor az informatikai tudásom elhanyagolhatónak tekinthető, pláne ilyen téren, úgyhogy mondjuk segítségül hívom mindenki legjobb barátját, az internetes keresőt. Végig böngészem mások leírásait, blogbejegyzéseit, tapasztalatait, utána olvasok, hogy hogyan is kell elindítani az ilyesmit, kit kell vele megkeresni, milyen cég lesz a segítségemre. Az összes leírásból egybehangzóan kiderül, hogy egy tárhely bérléssel foglalkozó céget kell keresnem, úgyhogy be is írom a keresőbe, hogy tárhely bérlés.

Tárhelyre mindenképpen szükségem lesz, az biztos

A számtalan kiadott találat közül megnézek többet, elolvasgatom a cégek leírásait, majd kiválasztom a legszimpatikusabbat. Vegyük úgy, hogy még mindig nem igazán állt össze a fejemben, hogy minek kell tárhelyet bérelnem egy webshop üzemeltetéséhez, és erre a kérdésemre az internet sem adott választ, úgyhogy felveszem a kapcsolatot a tárhely bérléssel foglalkozó cég ügyfélszolgálatával és próbálok tőlük választ kapni a kérdésemre, természetesen úgy, hogy azért ne nézzenek teljesen reménytelen esetnek. Ez a lépés igény szerint elhagyható, de legalább le lehet vele tesztelni, hogy tényleg olyan ügyfélbarát-e a cég és az ügyfélszolgálat munkatársai, mint a honlapjukon található leírás állítja.

Tárhely csomagok tárháza, na de melyik lenne megfelelő nekem?

Ha már rendet tettek a fejemben és egyértelműen megtudtam, hogy mire lesz szükségem a saját kis vállalkozásom beindításához, akkor megnézem, milyen lehetőségekből tudok választani. Különféle tárhely csomagok állnak a rendelkezésemre, kezdve a kezdőknek kitalált olcsóbb és egyszerűbb csomagoktól a brutális, üzleti csomagokig. Mivel én alapos ember vagyok, az utolsó betűig elolvasom az összesnek a leírását, és elgondolkozom rajta, hogy melyik lenne ideális nekem. Ha mégsem tudnám egyedül meghozni a döntést, magától értetődően igénybe venném a cég munkatársainak szakértői segítségét, ők azért mégiscsak jobban értenek az ilyesmihez. A legalapabb lehetőség szimpatikus, de nem tűnik elégnek, mert én mégsem egy sima bemutatkozó honlapot szeretnék csinálni, hanem webshopot. A napi 1000 látogató így elsőre nem mond semmit, hiszen előre nem nagyon tudom, mi az a szám, amire induló webshopként számítanom kell. A következő lehetőség a leírása szerint kifejezetten induló webshopoknak lett kitalálva, én pedig hiszek a leírásnak és a kitalálóknak, úgyhogy ez lesz a nyerő tárhely csomag. Ez a csomag tartalmaz 4 GB tárhelyet és levelezéssel együtt napi 1000 látogatóra lett optimalizálva.

Indulhat a webshop, miután kipróbáltam a tárhely szolgáltatást

Most, hogy már megvan a nyerő tárhely csomag, már csak alá kell írni a papírokat a céggel. A próbanapokat, vagyis az 5 napot, amikor ingyenesen kipróbálhatom, hogy jó csomagot választottam-e, természetesen nem hagyom ki; így legalább egy picit belerázódok a dologba, mielőtt élesben fog menni. Ha minden megfelel az elvárásaimnak és működőképesnek tűnik, akkor kibérlem a tárhelyet. A kérdés az, hogy mennyi időre? Havi rendszerességgel kell megújítani a tárhely bérlést, ami azért macerás lehet, lássuk be. Minden hónapban ezzel foglalkozni, hogy rendben van-e, kifizettem-e már… Egyszerűbb lenne mondjuk egy évre, vagy az elején inkább félévre előre kifizetni mindent és akkor nem lesz minden hónapban plusz egy feladatom. Erre is van lehetőség, ráadásul így még kedvezményt is kapok az árból, úgyhogy nem is kérdés, hogy ezt a megoldást fogom választani. Amikor pedig megvan a megfelelő méretű tárhely csomag, ki is van fizetve fél évre előre, akkor már csak rajtam múlik, hogy mit hozok ki a baba webshopomból. Egy találó név, sok hirdetés és az elégedett vásárlók garantálják majd a sikert, na meg a minőségi áru kedvező áron. Ha pedig annyira beindul az üzlet, hogy bővíteni kell a webshopot, vagy a látogatók száma túllépi egy nap az ezer főt, akkor sincsen gond, mert miután a fél éves szerzősédem lejárt, válthatok nagyobb tárhelyre; lényegében az üzlettel együtt növekedhet a tárhely is.