A fürdőszobatervezés szakértője lettem

A minap egy bababoltban láttam meg azt a színt és mintát, amit el tudok képzelni fürdőszoba csempe mintaként is, az én új, modern fürdőmben. Mostanság amerre járok, mindenben az ideális mosdókellékeket keresem, az átalakítási munkák elképesztően magukkal ragadtak.

Imádok vásárolni, teljesen kikapcsol és maradéktalanul boldoggá tesz. Sajnos a pénztárcámra nincs valami jó hatással ez a szenvedély, de hát miért is dolgoznék, ha nem azért, hogy megvásároljam azt, ami igazán vidámmá tesz engem.

Nemrég kieszeltem, hogy felújítom a fürdőszobámat. A csempe és a berendezés már elég kopottas volt, szóval emiatt döntöttem az átalakítás mellett.

Az az igazság, hogy mindig is arról álmodoztam, hogy lakberendező lesz belőlem, de sajnos ez nem valósult meg, egészen másfelé vitt az élet. De ezt az álmomat mégis sikerül megvalósítanom, a saját kis lakásomban. Saját magam lakberendezője lettem. Sajnos a szakmában, mivel nem tanultam, nem is vagyok túlságosan járatos, de ez nem jelent számomra problémát. Az internetről mindent meg lehet tanulni. Találtam egy nagyon jó internetes oldalt, ahol kifejezetten a fürdőszoba megtervezéséről lehet olvasgatni. Innen a fürdőszobatervezés minden lépését sikerült megismernem, ezeket veletek is szeretném ismertetni.

Legelőször meg kell határozni, hogy milyen színvilágot szeretnél látni a fürdőszobádban. Ez nyilvánvalóan az egyéni ízlés kérdése, azonban néhány tényezőt még ebben is érdemes figyelembe venni.

A fehér csempe az egyik legkedveltebb, mivel világosságának köszönhetően optikailag nagyobbá teszi a helyiséget, valamint világosabbá is. Mindemellett nem igazán kényes, emiatt a szennyeződések is kevésbé szembetűnőek rajta, mint a sötétebb színeken. Mint ismeretes a fehér a tisztaság színe is, ezért takarítás után feltűnő csillogásra, ragyogásra képes, ami a többi szín esetében egyáltalán nem jellemző. A fehér csempe mellett szól az is, hogy remekül működik bármilyen más színnel is, így akármilyen színű díszek, kiegészítők választhatók hozzá.

A víz színei, tehát a kék és a zöld árnyalatai szintén jól mutathatnak a mosdóban. Ezek évekig nagyon népszerűek voltak, de még ma is a kedvelt fürdőszoba csempék közé tartoznak. Ezek az árnyalatok a tengerek és tavak hangulatát idézik, így ideálisak lehetnek ebben a helyiségben. Az effajta csempék nagymértékű elterjedésének köszönhetően számos árnyalat és forma közül lehet kiválasztani a megfelelőt. Arra figyelni kell, hogy a sötétebbek kicsinyíthetik a teret, emiatt ezeket a nagy és világos fürdőkbe szabad felhelyezni.

Az utóbbi években a barna árnyalatai vették át a térhódítást a modern fürdőkben. Ezek a legsötétebb kávészíntől a halvány krémszínig minden félében megtalálhatók, ráadásul nemcsak önmagukban, hanem kombinálva is kifejezetten jól mutatnak.

Az említett színeken kívül természetesen minden féle tónusú csempe megvásárolható a boltokban, tehát bármilyen elképzelésed van, azt könnyedén megvalósíthatod, nem feltétlenül muszáj a különböző irányzatokat követni. Aki azonban szereti a divatot, az jó helyen jár, ugyanis az említett internetes oldalon a fürdőszoba trendekről mindent meg lehet tudni.

A tervezők az elmúlt években a természetesség felé hajlanak. A hagyományos alapanyagok, mint a kerámia és a márvány mellett, lényeges szerepet kap a fa, a kő és a bőr is. Ezeket mint fürdőszoba csempe minta is megtalálhatjuk, de akár természetes formájukban is. Ezeket a trendeket azonban csak akkor érdemes valóban követni, ha egyezik az ízléseddel is. A divat minden évben mást diktál, viszont nyilvánvalóan a fürdőszobát nem egy évre tervezzük, így butaság lenne olyasmibe beleugrani, ami valójában nekünk nem is tetszik, csak stílusosak szeretnénk lenni. Bevallom, hogy ezt a saját hibámból is állíthatom, ugyanis a hálószobám felújításánál túlságosan koncentráltam az aktuális divatra, ez pedig oda vezetett, hogy mára már egyáltalán nem tetszik az, amit akkor nagyon menőnek tartottam. Nagyobb hangsúlyt kellett volna arra fektetnem, hogy hosszú távon mi az, ami igazán tetszik nekem.

Visszatérve a fürdőszobára, ajánlani tudom nektek a különböző dekorelemeket, amik érdekessé, izgalmassá tudják varázsolni a burkolatot. A gyártók által készített összeállításoknál általában megtalálható a hozzá illő dekorcsík vagy csempe, de természetesen ehhez nem muszáj ragaszkodni, bátran lehet vele játszani, saját ízlés szerint formálni. Ezeket a dekorelemeket nem négyzetméteres, vagy dobozos kiszerelésekben lehet megvásárolni, hanem darabonként árusítják, így csupán annyit kell belőle vásárolni, amennyire valóban szükség van.

Régebben a dekorációkat vízszintesen, a padlóval párhuzamosan helyezték el a falon, a csempézett rész felett, vagy az adott terület közepénél. Mostanság azonban a dekorációk és mozaikok függőlegesen, a padlóra merőlegesen kerülnek fel a falra, tehát ma ez számít divatosnak. A mozaikokkal pedig számtalan dolgot lehet kezdeni: jó döntés lehet a zuhanyzó egyik falát ezzel beborítani, vagy akár nonfiguratív alakzatokat is ki lehet rakni belőlük, a fal különböző részein. Nekem személy szerint a mozaikok tetszenek a legjobban, az én fürdőmben biztos, hogy azok lesznek. A dekorcsíkok számomra rendkívül ósdinak tűnnek, egyáltalán nem tetszenek.

Áttérve a padlóra, érdemes kiemelni a három legkedveltebb mintát, amelyet ki szoktak rakni: a hálós, diagonális, illetve a szőnyegmintás. Hálósnak azt nevezzük, amikor a padlólapok a falakkal párhuzamosan haladnak, az összhatásuk pedig a négyzethálós füzetre emlékeztet. A diagonális mintánál a padlólapokat a falakhoz képest 45 fokkal elfordítva helyezik le. Ez a stílus előnyös lehet abban a tekintetben, hogy optikailag nagyobbnak mutatja a teret. A leginkább különleges azonban a szőnyegmintás lerakás. Ebben az esetben a fürdőszoba szélén hálós mintában, a helyiség közepén pedig diagonálisan van lerakva a padlólap. Ettől jelentősen nagyobbnak tűnik a tér, valamint egyedi enteriőrt is kapunk. Az említett mintázatok nyilvánvalóan a fali csempéknél is bátran alkalmazhatóak.

A csempe színe és mintázata mellett a méretének is nagy szerepe van. Manapság ezekből is, mint mindenből egyre nagyobbakat gyártanak. Régen a 15×15-ös, négyzet alakú csempékkel volt tele a piac, manapság már ilyeneket szinte sehol nem lehet kapni. Ezek helyett például megjelentek a téglalap alakú csempék, amelyek mind a falakon, mind a padlón rendkívül jól mutatnak, emiatt népszerűek is. Mostanság sztenderd méretnek számít a 20×25-ös és a 25×40-es is, de ezek igazából gyártóként változhatnak.

A méret kiválasztásánál a legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni, hogy milyen nagyságú a fürdőszoba. Kis fürdőszobához észszerűbb kis csempéket is választani, ugyanis így kisebb a vágási veszteség is. A nagyobb terekben azonban sokkal jobban mutatnak a nagyméretű burkolatok.

A csempéről nagyjából már mindent elmondtam, amit tudni érdemes. Én is megpróbálok a leírtak szerint a lehető legokosabban választani. Nagyon szeretném, ha egy csodálatos, stílusos de mégis maradandóan kellemes mosdót sikerülne megterveznem, amire hosszú évek múlva is büszkeséggel tekintek. Sajnos nem olcsó a felújítás, de ennek ellenére a fürdő után valószínűleg belekezdek a hálószoba átalakításába is. Csak jobban megérte volna, ha lakberendező leszek.