Kis babák, kis összeg

lakásbiztosítás olcsón

A barátnőmmel két éve új vállalkozásba kezdtünk: bababoltot nyitottunk a lakótelepen, ahol élünk, gondoltuk, mivel egy lakótelepről van szó, sok az ember, tehát sok a baba, mi pedig megőrülünk mindenért, aminek bármiféle köze van a kisbabáhkhoz, ez csak jól sülhet el, gondoltuk. Akkoriban mindkettőnknek ment annyira jól, hogy sikerült összedobnunk egy aprócska, ámde annál édesebb kis házikóra, amit kinvezetünk a mi bababoltunknak. Nagyon jó ötletekkel álltunk elő, imádtuk a folyamatot, ami a bolt rendberakásával, kikupálásával járt. Az első évben még jó volt a forgalmunk, de aztán valami megtört, és egy éve alig jövünk ki.

Ezért döntöttünk úgy, hogy a biztosításunkon változtatni kell, nagyon sokat vett ki a zsebünkből. Egyik nap, amikor pangott a bolt az üressségtől, akkor beírtuk a keresőfelületre a laptopunkon, hogy lakásbiztosítás olcsón. Így találtunk rá az oldalra, ami a megoldást nyújtotta számunkra. Először is megnéztük azt, hogy mit tartalmaz a jelenlegi biztosításunk, mert láttuk, hogy folyamatosan módosítani kell attól függően, hogy történt-e valamilyen változás az ingatlannal kapcsolatban. Mert eleinte úgy gondoltuk, elég, ha csak módosítunk a biztosításon, de aztán eszünkbe jutott, mi van, ha céget váltunk?

Amikor elolvastuk a lakásbiztosítás tartalmát, amit a kezemben tartottam, rájöttünk, hogy mindenképpen módosítanunk kell rajta, hiszen sok minden változott az óta, hogy megkötöttük azt. Azóta biztos, hogy változott a házikó újjáépítésének a költsége (ami az egyik alap tétele a biztosítás összegének megállapításához), azóta beszereztünk néhány olyan ingóságot, aminek nagyobb az értéke, például a laptop, pénztárgép, légkondi stb. Ezek mind nem voltak benne a jelenlegi lakásbiztosítás tartalmában, ezért újra az internethez és a talált oldalhoz fordultunk.

Ez után néztük meg, hogy ha már mindenképpen változtatnunk kell, van-e arra lehetőség, hogy ne csak a szerződésen, hanem a biztosító cégen is módosítsunk? Azt láttuk az oldalon, hogy ha év lejárta előtt 3 nappal benyújtjuk a felmondó nyilatkozatot, és online megkötjük a Pannon-Safe-nél az új biztosítást, akkor ők elintézik, hogy a régi lakásbiztosítás megszűnjön. Megnéztem, kikkel dolgozik együtt a cég, felsoroltam Grétának az ismertebb neveket: Allianz, Groupama, Generali és Aegon. Köztük volt az a cég is, ahol a jelenlegi biztosításunkat követtük, de miután utánajártunk, és láttuk, hogy másnál talán a lakásbiztosítás olcsón lehetséges, végül úgy döntöttünk, hogy biztosítót váltunk, és hogy a belinkelt cég segítségét vesszük igénybe ehhez a folyamathoz.

Tehát először is az a dolgunk, gondolkoztam, hogy benyújtjuk a felmondó nyilatkozatot, erről is találtam egy-két infót az oldalon: enne a nyilatkozatnak tartalmaznia kell a nevet, címet, születési helyet és időt, a szerződés- vagy kötvényszámot és a biztosító nevét, ahol szeretnénk felmondani a biztosítást. Ezt gyorsan meg is írtuk, ki is töltöttük, és el is küldtük online a leírt címre. Kértünk visszaigazolást a nyilatkozat, kérelem elfogadásáról, ahogy az oldal ajánlotta.

Ezek után azon gondolkodtunk, oké, hogy biztosítót váltunk, de attól még kell kötni kiegészítő biztosításokat is, tehát milyen kiegészítő biztosítás legyen az új lakásbiztosítás tartalmában? Azt láttam, hogy itt is határozatlan időre kötjük a biztosítást, ami mindenképpen jól jön.

A legfontosabb, hogy jól számítsuk ki a biztosítás értékét, beszéltük meg, hiszen, ha ez nem történik meg, alulbiztosítás fog fennállni, és ha ne adj isten, történne valami mind a kis házikóval, mind a benne lévő ingóságokkal, akkor a biztosító csak részlegesen állná a károkat. Fontos tudni, olvastam, hogy a biztosító mindig a tényleges kárt fizeti ki a biztosítási összegig maximálisan, amit az újjáépítései vagy újra beszerzési érték és a javíttatás költségének figyelembe vételével határoznak meg.

Tehát kiderült, hogy kell külön kiegészítés az új ingóságokra, arra, hogy beépíttetünk a légkondit, és kell külön arra, amire eredetileg akartunk biztosítást kötni: a kis házikóra, azaz a mi kis babakuckónkra. Ráadásul, mivel nem csupán lakásról van szó, ezért vállalkozási kiegészítést is kell hozzá írni, amikor megkötjük a lakásbiztosításunkat olcsón.

Úgy értelmeztük, hogy attól függetlenül, hogy most adtuk be a felmondó nyilatkozatot, megköthetjük online az újat, ezért így is tettünk, miután jó alaposan kiveséztük a cégeket, és döntöttünk az egyik mellett. Azt is láttuk ezen az oldalon, hogy a Pannon-Safe-nél, hogy ha online kötöm meg a biztosítást, az ajánlatkészítést követő nap 0. órájától él az, de a biztosítási események kapcsán várakozási időre kell számítani, ami esetenként lehet akár fél év is. Ezt kissé soknak tartottuk, aggódtunk emiatt, de aztán rájöttünk, ennyi időbe mindenhol telik, úgyhogy lenyugodtunk, és pozitívan álltunk a dologhoz: eddgi sem történt szerencsére semmi baj az üzlettel, hát ebben az időszakban sem fog.

Nagyon örültünk ennek a lakásbiztosításnak, hogy olcsóbban jöttünk ki és online el is tudtuk intézni. Most már csak jó sok szrencsére van szükségünk, ahhoz, hogy ne történjen semmiféle káreset, na és persze ahhoz, hogy jusson eszünkbe valami, amivel fepörgethetjük a bababolt forgalmát.