Mi mindenre kell figyelni egy gondos szülőnek

Mostanában elég sokat foglalkoztat a téma, hogy milyen egy jó szülő és hogyan lehet azzá válni. Talán mert lassan aktuális lesz a téma az életemben, vagy a korral jár, nem tudom. Mindenesetre sokat szoktam rajta töprengeni és sorra veszem az ismerőseimet vagy a szülőket, akiket látok nap, mint nap. Én mit csinálnék máshogy, mit tartok jónak, abban, amit csinálnak.

Ha a szülői gondoskodásra gondolok, első körben természetesen a gyermek igényeinek kielégítése jut eszembe; hogy vigyázok rá, etetem, ruházom, fejlesztem, törődőm vele. Aztán hosszabb távon már bejön a képbe az iskolázás, a gyermek jövője, karrierje, tanulmányai, lehetőségei. Ide szeretnék hozni egy érdekes példát: a távolabbi ismerőseim között van egy pár, akiknek nem olyan régen született meg a kisbabája. Amikor beszélgettem velük, hogy ők hogyan gondoskodnak hosszú távon a gyermekükről, elárulták, hogy napelemeket szereltetnek a házra. Nem is értettem elsőre, hogy jön ez ide, de elmagyarázták. Nagy örömükre a saját házukban laknak, ezért semmi akadálya nem volt a napelemes rendszer telepítésének. A közelmúltban vágtak bele a projektbe, így még csak a papírmunka van folyamatban, de nagyon büszkék magukra, hogy ennyire előre gondolkodnak. Mert, ahogy kifejtették, nem csak nekik lesz hasznos a napelem, a nulla forintos áramszámla, hanem majd a gyereküknek, vagy inkább gyerekeiknek, mert többet szeretnének majd. De esetleg még az unokáik is profitálhatnak belőle. Kicsit olyan ez, ahogy elmesélték, mint amikor az öreg bácsi körtefát ültet egy mesében; nem magának ülteti, hanem a gyerekeinek.

Meglepett ez a fajta gondoskodás és előre tervezés, de határozottan tetszett. Arra viszont nagyon kíváncsi voltam, hogy hogyan tudták ezt megoldani anyagi szempontból, hiszen egy kisbaba érkezése amúgy is jelentősen kimeríti a családi kasszát. Meséltek napelemes pályázatok igénybe vételéről, amik rengeteg segítséget jelentenek a napelemes rendszer telepítése során. Röviden összefoglalva, egy napelemes pályázat igazából nem konkrétan anyagi támogatás, hanem egy kamatmentes, 0% THM-es kölcsön. Maximum húsz évre lehet felvenni és egészen magas összeg is lehet, így tényleg leegyszerűsíti a napelemek telepítését. Kell valamennyi önerő a dologhoz, de nem olyan teljesíthetetlen az a része. És nem csak magánszemélyek igényelhetik meg, hanem például lakóközösségek is.

Lenyűgöző, hogy egyes szülők mikre nem gondolnak már a baba megszületésekor. Az biztos, hogy nagyon előrelátó és okos döntés.